Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Kotlety De'volaille

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne mięso kurczaka w chrupiącej panierce, z rozpływającym się w środku masełkiem to obiad, który posmakuje każdemu.

Kotlety De'volaille Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kotlety De'volaille

 

  • 1 duży, podwójny filet z piersi kurczaka
  • 150 g masła
  • 4 jaja
  • ok. 1,5 szklanki bułki tartej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia (około 0,5 l)

Sposób przygotowania:

Kotlety De'volaille

Rozbijanie kotletów

Kotlety De'volaille
Kotlety w trakcie rozbijania na plasterki

Filety umyć, oczyścić z błonek, osuszyć. Podzielić na pół. Rozbić na plastry i natrzeć je solą i pieprzem.

Przygotowanie kotletów

Kotlety De'volaille
Kotlety de'volaille przed zawinięciem roladek

Masło podzielić na 4 równe części. Na środek każdego rozbitego kotleta układać kawałek masła.

Przygotowanie roladek

Kotlety De'volaille
Nadziane masłem kotlety de'volaille przed usmażeniem

Zawinąć ciasną roladkę (masło nie może wystawać).

Smażenie

Kotlety De'volaille
Kotlety de'volaille w trakcie smażenia na patelni

Maczać w jajku, panierować w bułce. Czynność powtórzyć (ważne, aby zrobić to dwukrotnie, żeby masło nie wypłynęło). Wrzucić na mocno rozgrzany, głęboki olej i smażyć po 6 minut z każdej strony.


Smacznego!