Sposób przygotowania:
Kotlet de volaille z pieczonymi ziemniaczkami
Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Ziemniaki obieramy i myjemy, a następnie kroimy na pół, lub na ćwiartki w zależności od wielkości ziemniaków. Do naczynia żaroodpornego wlewamy tłuszcz,a następnie wkładamy ziemniaczki i marchewkę, doprawiając je do smaku pieprzem, solą, papryką słodką. Naczynie umieszczamy w piecu na ok 45 min. w temp. 200'C. Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek, a następnie rozcinamy i rozbijamy. Każdy kawałek mięsa doprawiamy do smaku pieprzem kolorowym, papryką mieloną, czosnkiem oraz solą morską. Na każdym kawałku mięsa, na środku umieszczamy ok. 10g masła i kawałek sera, a na wierzch posiekaną natkę pietruszki, koperku i szczypiorek. Mięsko zwijamy w roladkę. Odkładamy na ok 20 min. Po tym czasie panierujemy mięsko w mące, rozbełtanym jajku z mlekiem a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i umieszczamy roladki, podpiekając z każdej strony na złoty kolor. ( ok 3 min. z każdej strony ). Kotleta podajemy z chrupiącymi ziemniaczkami i marchewką. Smacznego !!