WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Kotlety grzybowe z kaszą bulgur

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotleciki z mielonych borowików i kaszy bulgur. Bardzo smaczne, aromatyczne i idealne na obiad czy kolację

Kotlety grzybowe z kaszą bulgur

Składniki:

Kotlety grzybowe z kaszą bulgur

 

Sposób przygotowania:

Kotlety grzybowe z kaszą bulgur

Grzyby

Kotlety grzybowe z kaszą bulgur
Prawdziwki podsmażmy i mielimy bardzo drobno.

Grzyby po dokładnym oczyszczeniu myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na oleju podsmażmy posiekaną cebulę i wrzucamy grzyby. Doprawiamy i smażymy dość długo, aż odparują. Studzimy i mielimy na papkę.

Kasza

Kotlety grzybowe z kaszą bulgur
Kasza może być nieco mocniej rozgotowana.

Kaszę bulgur gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odsączamy i studzimy.

Masa

Kotlety grzybowe z kaszą bulgur
Jeśli masa jest za rzadka, można dosypać np bułki. ,

Masę grzybową łączymy z kaszą. Wsypujemy zmielone płatki, dodajemy jajka i przyprawy. Wyrabiamy dokładnie masę.

Smażenie

Kotlety grzybowe z kaszą bulgur
Kotlety smażymy na średnim ogniu z dwóch stron na złoto.

Zwilżonymi dłońmi formujemy dość płaskie kotlety i układamy na rozgrzany olej. Smażymy na średnim ogniu na rumiano z dwóch stron.