Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1360]

Żeberka słodko - kwaśne ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne żeberka w wersji słodko - kwaśnej: w marynacie z ketchupu, miodu i musztardy, pieczone ze śliwkami.

Żeberka słodko - kwaśne ze śliwkami

Składniki:

Żeberka słodko - kwaśne ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Żeberka słodko - kwaśne ze śliwkami

ETAP 1:

Żeberka słodko - kwaśne ze śliwkami
Żeberka umieszczamy w marynacie i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin

Żeberka kroimy na kawałki, opłukujemy, osuszamy. Czosnek kroimy w drobną kostkę.

Żeberka nacieramy solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką mieloną oraz czosnkiem.

Przygotowujemy marynatę, łącząc miód, olej, ketchup i musztardę. Żeberka umieszczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

ETAP 2:

Żeberka słodko - kwaśne ze śliwkami
Żeberka owstawiamy do piekarnika. Pod koniec pieczenia dodajemy śliwki.

Śliwki myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki.

Żeberka przekładamy do naczynia do pieczenia, zalewamy marynatą. Pieczemy w 180 st. C, pod przykryciem, przez 90 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia żeberka obkładamy śliwkami.