Sposób przygotowania:
Piersi z kaczki ze śliwkami i jabłkamiETAP 1:
Skórkę piersi z kaczki nacinamy. Mięso nacieramy solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem.
ETAP 2:
Przyprawione piersi z kaczki zalewamy sosem sojowym, olejem i sokiem jabłkowym, dodajemy płatki czosnku i marynujemy przez całą noc.
ETAP 3:
Mięso obsmażamy na patelni - zaczynamy od suchej patelni, piersi układamy skórką w dół. Następnie piersi przekładamy na drugą stronę.
Owoce myjemy. Śliwki kroimy na połówki, wyrzucamy pestki. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na kawałki.
ETAP 4:
Mięso przekładamy do formy do pieczenia i odkładamy owocami. Danie polewamy pozostałą marynatą. Pieczemy w 200 st. C przez 30 minut.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.