Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1360]

Piersi z kaczki ze śliwkami i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prawdziwie jesienna kompozycja - piersi z kaczki w towarzystwie jabłek i śliwek. Doskonale łączą się z kaszą i buraczkami.

Piersi z kaczki ze śliwkami i jabłkami

Składniki:

Piersi z kaczki ze śliwkami i jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Piersi z kaczki ze śliwkami i jabłkami

ETAP 1:

Piersi z kaczki ze śliwkami i jabłkami
Skórkę kaczki nacinamy. Mięso nacieramy przyprawami.

Skórkę piersi z kaczki nacinamy. Mięso nacieramy solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem.

ETAP 2:

Piersi z kaczki ze śliwkami i jabłkami
Przyprawione piersi z kaczki zalewamy olejem i marynujemy

Przyprawione piersi z kaczki zalewamy sosem sojowym, olejem i sokiem jabłkowym, dodajemy płatki czosnku i marynujemy przez całą noc.

ETAP 3:

Piersi z kaczki ze śliwkami i jabłkami
Kaczkę obsmażamy, zaczynając od suchej patelni

Mięso obsmażamy na patelni - zaczynamy od suchej patelni, piersi układamy skórką w dół. Następnie piersi przekładamy na drugą stronę.

Owoce myjemy. Śliwki kroimy na połówki, wyrzucamy pestki. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na kawałki.

ETAP 4:

Piersi z kaczki ze śliwkami i jabłkami
Piersi pieczemy w towarzystwie jabłek i śliwek

Mięso przekładamy do formy do pieczenia i odkładamy owocami. Danie polewamy pozostałą marynatą. Pieczemy w 200 st. C przez 30 minut.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.