WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1711]

Placki z ziemniaków, selera i kaszy jaglanej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placki z gotowanych ziemniaków, gotowanego selera i ugotowanej kaszy jaglanej. Idealne jako przekąska lub samodzielne danie.

Placki z ziemniaków, selera i kaszy jaglanej Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Placki z ziemniaków, selera i kaszy jaglanej

 

Sposób przygotowania:

Placki z ziemniaków, selera i kaszy jaglanej

ETAP 1:

Ziemniaki obrać i opłukać. Przełożyć do garnka. Seler obrać i włożyć do ziemniaków. Ugotować razem. Odcedzić i wystudzić. Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą, gorącą i znów zimną wodą. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i wystudzić.

Ziemniaki, selera i kaszę przepuścić przez praskę do ziemniaków. Dodać jajko, mąkę, sól i pieprz i zagnieść ciasto. Podzielić je na kawałki. Każdy kawałek ciasta uformować w placek.

Placki smażyć na oleju z obu stron i wykładać na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Podawać same lub np. z twarożkiem, śmietaną itp.

Placki z ziemniaków, selera i kaszy jaglanej
Placki w trakcie smażenia na patelni na oleju
Placki z ziemniaków, selera i kaszy jaglanej
Uformowane placki ułożone na stolnicy posypanej mąką
Placki z ziemniaków, selera i kaszy jaglanej
Ciasto na placki zagniecione i uformowane w wałek
Placki z ziemniaków, selera i kaszy jaglanej
Składniki na placki ziemniaczane umieszczone w misce
Placki z ziemniaków, selera i kaszy jaglanej
Ugotowane ziemniaki, ser i kasza jaglana