czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Kotlety grzybowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotlety z z leśnych grzybów, to super sposób na wykorzystanie zapasów z zamrażalnika, ale sprawdzą się również w sezonie grzybowym :)

Kotlety grzybowe

Składniki:

Kotlety grzybowe

 

  • 1/2 kg odgotowanych, drobno pokrojonych grzybów leśnych, u mnie mrożone
  • 2 cebule
  • 1/3 szklanki ryżu
  • 1/2 szklanki bułki tartej + do panierowania
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kotlety grzybowe
Ryż ugotować w 2/3 szklanki osolonej wody, wymieszać z grzybami. Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać do grzybów. Wsypać bułkę tartą, pietruszkę i wbić jajka.

Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować kotlety i panierować w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor na średnio rozgrzanym oleju. Masa jest dość rzadka, ale dzięki jajkom kotlety po usmażeniu są zwarte i się nie rozpadają.

Tagi:

grzyby danie