Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Kotlety jagnięce w pieprzu i kolendrze

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lubię jagnięcinę w każdej postaci i z każdymi dodatkami, ale uważam, że najlepsza w wypadku jagnięciny jest prostota. I w związku z tym dziś jagnięcina w pieprzu i kolendrze

Kotlety jagnięce w pieprzu i kolendrze

Składniki:

Kotlety jagnięce w pieprzu i kolendrze

 

  • 8 kotletów jagnięcych
  • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • Sól,

 

Sposób przygotowania:

Kotlety jagnięce w pieprzu i kolendrze
Ziarna pieprzu i kolendry prażymy przez minutę na suchej patelni, przekładamy je do młynka lub moździerza i ucieramy. Tak przygotowaną mieszanką oprószamy umyte i osuszone kotlety jagnięce i odstawiamy na minimum 30 minut aby lekko się zamarynowały. Kotlety smażymy od 3-6 minut z każdej strony (w zależności od stopnia wysmażenia ). Usmażone kotlety oprószamy solą i odstawiamy na 5 minut aby soki równomiernie się w mięsie rozłożyły. Serwujemy gorące z kuskusem lub kaszą jaglaną, salsą lub surówką.