Sposób przygotowania:
Kotlety jagnięce po polsku
Mięso dokładnie umyć, oddzielić od kości, obrać z błon i żył. Zagotować szklankę wody z octem, wystudzić i tak przygotowaną mieszanką zalać miąso. Pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Następnie wyjąć, pokroić na kotlety. Miąso rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą, natrzeć solą roztartą z czosnkiem, pieprzem i oprószyć mąką. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron, potem dosmażyć kilka minut na małym ogniu. Jabłka umyć, obrać, opłukać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki. Połączyć ze śmietaną i chrzanem. Wszystko dodać do kotletów i dusić około 10 minut, na koniec doprawić sokiem z cytryny do smaku.
sandra200