Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Ab ovo - czyli jajunio wg Buni

Kotlety jajeczno-pieczarkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Lekki jarski posiłek - szybki .

Kotlety jajeczno-pieczarkowe

Składniki:

Kotlety jajeczno-pieczarkowe

 

 

  • Sos :
  • 1 łyżka masła
  • 3 płaskie łyżeczki mąki
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
  • 1 serek topiony kremowy Ementaler ( kostka ok. 8 dag )
  • sok z cytryny
  • szczypta soli
  • otarta skórka z cytryny
  • .

 

Sposób przygotowania:

Kotlety jajeczno-pieczarkowe
Ugotować na twardo 4 jajka. Obrać i rozdrobnić widelcem bardzo drobno. Cebulkę i pieczarki pokroić w drobną kosteczkę i zarumienić na 2 łyżkach oleju. Przełożyć do masy jajecznej starając się pozostawić tłuszcz na patelni. Dodać koper, surowe jajko, 4 łyżki bułki tartej. Wyrobić dokładnie .Doprawić solą i pieprzem. Uformować 4-5 kotlecików .Obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim na rumiano z obu stron kotlety ( w ostatniej fazie smażenia dodać masło ).
W rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę , wymieszać. Wlać śmietankę i mieszając doprowadzić do lekkiego zgęstnienia sosu. Włożyć pokrojony na kilka kawałków serek .Mieszać trzymając na małym gazie tak długo aż serek się rozpuści , a sos zrobi kremowy. Doprawić do smaku sokiem z cytryny ( ok. 1-2 łyżki ) i szczyptą soli . Podawać posypany skórką cytrynową otartą specjalną drapaczka do skórki lub na tarce jarzynowej ( drobne oczka ).