Sposób przygotowania:
Kotlety makaronowe z kurczakiem.
Makaron, jeśli nie mamy już ugotowanego, gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Pierś z kurczaka pieczemy lub gotujemy (ja miałam upieczoną w soli, chili, curry, oregano i lubczyku, wyszła smacznie, polecam). Rozdrobnionego kurczaka, posiekaną na mniejsze części cebulę oraz przepołowione ząbki czosnku przekładamy do wspólnej miski i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Do zmiksowanej blenderem mięsno - warzywnej mieszanki dodajemy makaron, jajko oraz przyprawy (sól, sporo pieprzu oraz słodkiej mielonej papryki i dużo oregano i ziół prowansalskich). Całość dokładnie mieszamy ręką. Formujemy średniej wielkości kotlety. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy każdy z kotletów na patelni z obu stron na niedużym płomieniu. Po usmażeniu kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Z tej porcji wyszło mi 10 sztuk kotletów.