lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Kotlety mielone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety mielone zna chyba każdy i każdy robi je na swój sposób. Ja robię je tak, jak nauczyła mnie mama i zawsze wychodzą pyszne.

Kotlety mielone Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotlety mielone

 

  • 500g zmielonej szynki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • Natka pietruszki
  • Bułka tarta do obtoczenia
  • Sól pieprz
  • Jarzynka
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone
Mieso mielone wkładamy do miski. Do mięsa wbijamy 1 jajko, dokładamy bułkę namoczona w wodzie, bułkę tarta, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażona na oleju oraz posiekaną natke pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i jarzynka. Wyrabiamy na gładka masę.

Z masy formujemy kotlety, każdego kotleta obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Kotlety mielone
Każdego kotleta przed smażeniem obtaczamy w bułce tartej.
Kotlety mielone
Mieso mielone wyrabiamy dokładnie dłonią.
Kotlety mielone
Wszystkie składniki wrzucamy do miski, przyprawy też.