Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Pieczona rolada schabowa

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Schab wieprzowy jest trudnym i wymagającym mięsem, ze względu na niską zawartość tłuszczu łatwo do przesuszyć.

Pieczona rolada schabowa

Składniki:

Pieczona rolada schabowa

 

  • 30 cm schabu bez kości
  • 400 g mięsa mielonego
  • szpik wołowy z trzech kości szpikowych
  • czarne oliwki
  • sól
  • pieprz

Marynata

Sposób przygotowania:

Pieczona rolada schabowa

Etap1

Pieczona rolada schabowa
Umyty kawałek schabu zalej marynatą i wstaw do lodówki.

Do garnka z zimną wodą wsyp sól, cukier i przyprawy, całość mieszaj aż do rozpuszczenia się składników. Tak powstałą marynatą zalej mięso i wstaw je do lodówki na minimum trzy dni.

Etap2

Pieczona rolada schabowa
Skruszałe mięso wyjmij z zalewy i rozetnij je.

Po upływie trzech dni schab powinien odpowiednio skruszeć. Po wyjęciu mięsa z zalewy ułóż je na desce i natnij wzdłuż włókien rozwijając je i tworząc jednolity płat.

Etap 3

Pieczona rolada schabowa
Schab pokryj warstwą mięsa mielonego wymieszanego ze szpikiem.

Po delikatnym rozklepaniu mięsa możesz wyłożyć na nie porcję mięsa mielonego wyrobionego ze szpikiem wołowym, na koniec posyp całość oliwkami i zawiń.

Etap 4

Pieczona rolada schabowa
Gotową roladę zawiń w folię spożywczą :-)

Zwiniętą i uformowaną roladę ciasno zawiń w folię spożywczą, po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 2,5 godziny, po tym czasie zmierz temperaturę wewnątrz rolady (powinna wynosić 77)


Tagi:

mięso schab