Sposób przygotowania:
Pieczona rolada schabowaEtap1
Do garnka z zimną wodą wsyp sól, cukier i przyprawy, całość mieszaj aż do rozpuszczenia się składników. Tak powstałą marynatą zalej mięso i wstaw je do lodówki na minimum trzy dni.
Etap2
Po upływie trzech dni schab powinien odpowiednio skruszeć. Po wyjęciu mięsa z zalewy ułóż je na desce i natnij wzdłuż włókien rozwijając je i tworząc jednolity płat.
Etap 3
Po delikatnym rozklepaniu mięsa możesz wyłożyć na nie porcję mięsa mielonego wyrobionego ze szpikiem wołowym, na koniec posyp całość oliwkami i zawiń.
Etap 4
Zwiniętą i uformowaną roladę ciasno zawiń w folię spożywczą, po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 2,5 godziny, po tym czasie zmierz temperaturę wewnątrz rolady (powinna wynosić 77)