Sposób przygotowania:
Kotlety mielone w sosie łapanym
Kotlety : Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie . Obrać i pokroić drobno 1 cebulę. Usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju . Mielone, jajko , usmażoną cebulę , odciśniętą dokładnie bułkę ,natkę pietruszki i 2 łyżki bułki tartej wyrobić dokładnie. Doprawić do smaku maggi , solą i pieprzem . Podzielić na 4-6 małych kotletów i panierować je w bułce tartej . Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano . Zdjąć z patelni.
Sos: Namoczyć w bulionie suszone grzyby i następnie gotować na małym gazie 15 minut pod przykryciem. Pokroić w cienkie ,,piórka" cebulę. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić na złoto cebulę. Dodać pokrojoną w drobno polędwicę i smażyć aż do jej zrumienienia. Dorzucić pokrojonego w kosteczkę korniszona, paprykę marynowaną, przyprawy ( liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, pieprz ziarnisty , musztardę). Wlać bulion w którym gotowały się grzyby wraz z grzybami. Wsypać mieloną paprykę , szczyptę cukru i szczyptę mielonego pieprzu. Gotować pod przykryciem kolejne 15 minut na bardzo małym gazie.
Mąkę wsypać na suchą mała patelnię i zrumienić mieszając drewnianą łyżką. Rozprowadzić sosem i wlać do niego. Dodać śmietankę. Wymieszać. Doprawić sos do smaku. Włożyć w sos kotlety i ogrzewać pod przykryciem kilka minut.
Sos: Namoczyć w bulionie suszone grzyby i następnie gotować na małym gazie 15 minut pod przykryciem. Pokroić w cienkie ,,piórka" cebulę. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić na złoto cebulę. Dodać pokrojoną w drobno polędwicę i smażyć aż do jej zrumienienia. Dorzucić pokrojonego w kosteczkę korniszona, paprykę marynowaną, przyprawy ( liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, pieprz ziarnisty , musztardę). Wlać bulion w którym gotowały się grzyby wraz z grzybami. Wsypać mieloną paprykę , szczyptę cukru i szczyptę mielonego pieprzu. Gotować pod przykryciem kolejne 15 minut na bardzo małym gazie.
Mąkę wsypać na suchą mała patelnię i zrumienić mieszając drewnianą łyżką. Rozprowadzić sosem i wlać do niego. Dodać śmietankę. Wymieszać. Doprawić sos do smaku. Włożyć w sos kotlety i ogrzewać pod przykryciem kilka minut.