Sposób przygotowania:
Kotleciki w sosie marchewkowo-paprykowymETAP 1:
Mięso przełożyć do miski, dodać do niego posiekaną drobno cebulę oraz bułkę wcześniej namoczona w wodzie i odciśniętą, dosypać pietruszkę oraz 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego i około 3/4 łyżeczki soli, wbić jajko. Z podanych składników przygotować dobrze wymieszaną masę mięsną i uformować z niej malutkie kotleciki, każdy obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać niewielka ilość oleju i obsmażyć na nim na złoty kolor kotleciki.
Na drugiej patelni rozpuścić masło, marchew delikatnie oskrobać ze skórki lub tylko dobrze umyć i pokroić w grubsze plasterki, następnie wrzucić na rozpuszczone masło i chwilkę przesmażyć w trakcie na patelnię dodać drobno pokrojoną cebulę i paprykę pokrojoną w troszkę większą kostkę, całość smażyć jeszcze kilka minut.
ETAP 2:
Kotlety ułożyć na podsmażonych warzywach, podlać wszystko 1,5 szklanki wody i pod przykryciem dusić kilka minut do momentu zmięknięcia warzyw, następnie dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę, wymieszać i zagotować w trakcie doprawić do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością cukru.
Podawać z ryżem.