iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kotleciki w sosie marchewkowo-paprykowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pomysł na szybki, smaczny i sycący obiad. Przygotowanie jego razem z gotowaniem ryżu nie przekroczy nawet 40 minut.

Kotleciki w sosie marchewkowo-paprykowym

Składniki:

Kotleciki w sosie marchewkowo-paprykowym

kotlety:

  • 50 dag mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy

sos:

  • 1 pęczek młodej marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kotleciki w sosie marchewkowo-paprykowym

ETAP 1:

Kotleciki w sosie marchewkowo-paprykowym
Warzywa pokroić niezbyt drobno i podsmażyć.

Mięso przełożyć do miski, dodać do niego posiekaną drobno cebulę oraz bułkę wcześniej namoczona w wodzie i odciśniętą, dosypać pietruszkę oraz 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego i około 3/4 łyżeczki soli, wbić jajko. Z podanych składników przygotować dobrze wymieszaną masę mięsną i uformować z niej malutkie kotleciki, każdy obtoczyć w mące.

Na patelni rozgrzać niewielka ilość oleju i obsmażyć na nim na złoty kolor kotleciki.

Na drugiej patelni rozpuścić masło, marchew delikatnie oskrobać ze skórki lub tylko dobrze umyć i pokroić w grubsze plasterki, następnie wrzucić na rozpuszczone masło i chwilkę przesmażyć w trakcie na patelnię dodać drobno pokrojoną cebulę i paprykę pokrojoną w troszkę większą kostkę, całość smażyć jeszcze kilka minut.

ETAP 2:

Kotleciki w sosie marchewkowo-paprykowym
Kotlety wcześniej podsmażyć na drugiej patelni.

Kotlety ułożyć na podsmażonych warzywach, podlać wszystko 1,5 szklanki wody i pod przykryciem dusić kilka minut do momentu zmięknięcia warzyw, następnie dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę, wymieszać i zagotować w trakcie doprawić do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością cukru.

Podawać z ryżem.


Tagi:

danie mięso