kotlety mielone wg smakoszka

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

wykonane w domku na szybko chrupiące kotleciki

kotlety mielone wg smakoszka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

kotlety mielone wg smakoszka

 

  • 400 gram mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • sól do smaku ( szczypta)
  • pieprz do smaku 1 łyżeczka
  • czosnek w proszku do smaku 1 łyżeczka
  • olej
  • bułka tarta 4-5 dużych łyżek + bułka do panierowania
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

kotlety mielone wg smakoszka
Cebulę myjemy,  obieramy i kroimy w kosteczkę.Do naczynia wkładamy mięso mielone wieprzowe, wbijamy jedno jajko, używamy przypraw typu sól,pieprz,czosnek do smaku.Dodajemy cebulę wraz  4-5 łyżek bułki tartej.Całość bardzo dokładnie mieszamy dłońmi.W zależności od bułki tartej, masa może się rozwarstwiać.Wtedy podlewamy mięso wodą lub mlekiem. Uformowane w placuszki kotlety panierujemy w bułce, smażymy na patelni z olejem na rumiano z dwóch stron aż nie będą surowe.
kotlety mielone wg smakoszka
przygotowujemy bułkę tartą
kotlety mielone wg smakoszka
przygotowujemy bułkę tartą
kotlety mielone wg smakoszka
do miseczki wrzucamy mięso mielone
kotlety mielone wg smakoszka
cebulę