Sposób przygotowania:
Pikantne mielone kotleciki czyli köfte
► Mięso przełożyć do miski i dodać cebulę, czosnek, paprykakrem, majonez, przyprawić kminem rzymskim, chili, papryką i solą. Następnie wrzucić natkę pietruszki i dokładnie wymieszać, przy użyciu dłoni. Wstawić na noc do lodówki, żeby mięso przeszło smakiem i aromatem.
► Godzinę przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową. Z masy uformować wilgotnymi dłońmi dowolnej wielkości kotleciki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, po około 5 minut z każdej strony. Podczas smażenia przekładać kotlety łopatką, nie przebijać widelcem, bo z mięsa wycieknie sos i kotlety będą suche.
► Godzinę przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową. Z masy uformować wilgotnymi dłońmi dowolnej wielkości kotleciki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, po około 5 minut z każdej strony. Podczas smażenia przekładać kotlety łopatką, nie przebijać widelcem, bo z mięsa wycieknie sos i kotlety będą suche.