eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Karminadle Eli z orzechami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam kotlety mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem orzechów włoskich. Pyszna odmiana mielonych kotletów.

Karminadle Eli z orzechami

Składniki:

Karminadle Eli z orzechami

mięso

  • 75 dkg łopatki wieprzowej.

pozostałe składniki

przyprawy

  • 1 łyżka przyprawy do mielonego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Karminadle Eli z orzechami

przygotowanie mięsa

Karminadle Eli z orzechami
Opłukane i osuszone mięso pokroić w dużą kostkę.

Łopatkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w dużą kostkę.

przygotowanie cebuli i czosnku

Karminadle Eli z orzechami
Obrać z łupinek cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w duże kawałki.

Cebulę i czosnek obrać z łupinek. Cebulę pokroić na mniejsze kawałki.

przygotowanie orzechów

Karminadle Eli z orzechami
Drobno posiekać wyłuskane orzechy włoskie.

Łuskane orzechy włoskie posiekać.

Przygotowanie składników

Karminadle Eli z orzechami
Do miski włożyć mięso, cebulę, czosnek, jajka, namoczony chleb, orzechy, przyprawy i wymieszać.

Mięso, cebulę i czosnek zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami. Kromki chleba namoczyć w wodzie i odcisnąć.

Do mięsa z cebulą i czosnkiem dodać , odciśnięty chleb, jajka, orzechy, przyprawy i wyrobić.

przygotowanie kotletów

Karminadle Eli z orzechami
Uformować kotlety, obtoczyć w bułce i smażyć na rumiano.

Z masy mięsnej formować owalne kotlety i obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mielone z obu stron na rumiano.

podawanie

Karminadle Eli z orzechami
Podałam karminadle z tłuczonymi ziemniakami i młodą kapustą.

Ja podałam mielone z tłuczonymi ziemniakami i młodą kapustą.


Tagi:

danie mięso