migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kotlety mielone z pokrzywą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Korzystam z pokrzywy póki jeszcze jest młodziutka i pyszna. Tym razem dodałam ją do kotletów mielonych. Młoda pokrzywka fajnie wzbogaciła ich smak a także wygląd bo wyszły takie kotleciki z zielonymi plamkami.

Kotlety mielone z pokrzywą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kotlety mielone z pokrzywą

 

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z pokrzywą
Suchą bułkę namoczyć wcześniej w mleku. Listki pokrzywy przesiekać i podsmażyć na maśle klarowanym aby zmięły i zmniejszyły swoją obiętość, wystudzić. Łopatkę zmielić, ja zmieliłam na grubych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać odciśniętą namoczoną bułkę, jajka oraz pokrzywę.

Masę dokładnie wyrobić. Do smaku doprawić słodka i ostra papryką, solą i pieprzem. Następnie z masy formować kotlety, u mnie wyszło 16 kotlecików. Panierować w bułce tartej wymieszanej z ziarnami siemienia. Smażyć na oleju na wolnym ogniu na ciemnozłoty kolor.

Podawać z dowolnymi dodatkami.
Kotlety mielone z pokrzywą
uchą bułkę namoczyć wcześniej w mleku.
Kotlety mielone z pokrzywą
Do zmielonego mięsa dodać odciśniętą namoczoną bułkę, jajka oraz pokrzywę.
Kotlety mielone z pokrzywą
astępnie z masy formować kotlety, u mnie wyszło 16 kotlecików. Panierować w bułce tartej wymieszanej z ziarnami siemienia.
Kotlety mielone z pokrzywą
Smażyć na oleju na wolnym ogniu na ciemnozłoty kolor. Podawać z dowolnymi dodatkami.
Kotlety mielone z pokrzywą
A tak kotleciki wyglądają w środku