ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Kotlety mielone z marynowaną papryką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne, soczyste, pulchne kotlety mielone z łopatki wieprzowej, smaku dodaje dodana marynowana papryka do mięsa.

Kotlety mielone z marynowaną papryką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kotlety mielone z marynowaną papryką

 

  • świeża mielona łopatka wieprzowa 75 dag,
  • bułka pszenna do moczenia w wodzie 1 sztuka,
  • bułka tarta 1/2 szklanki,
  • jajka 1 sztuka "L",
  • pieprz mielony czarny 1 łyżeczka,
  • kucharek 2 łyżki,
  • cebula 1 sztuka średnia,
  • papryka marynowana pokrojona w kostkę 1 szklanka,
  • mąka pszenna do obtaczania 1 szklanka,
  • smalec 1/2 kostki

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z marynowaną papryką
Do miski włożyć mielone mięso ze świeżej łopatki wieprzowej, jajka, bułkę odciśniętą z wody, bułkę tartą, posiekaną cebulę kucharka, pieprz mielony, pokrojoną drobno marynowaną paprykę, wszystko dokładnie wyrobić ręką na kleistą masę.

Formować nie za grube i duże okrągłe kotlety, obtaczać je w mące pszennej.

Kłaść na gorący smalec na patelni, delikatnie je spłaszczyć widelcem.

Smażyć na rumiano z każdej strony, następnie nakryć pokrywką i na mniejszym ogniu dusić z 10 minut, następnie bez pokrywki na dużym ogniu z każdej strony po 2 minuty i kotlety są gotowe, my lubimy na zimno do pieczywa.
Kotlety mielone z marynowaną papryką
Marynowana papryka doaje kotletom wilgotności.
Kotlety mielone z marynowaną papryką
Kotlety powinny być nie grube i nie za duże.