Sposób przygotowania:
Kotlety mielone z płatkami owsianymiETAP 1:

Płatki owsiane zalać 1/2 szklanki wrzątku i odstawić pod przykryciem do wystygnięcia.
Czosnek obrać, rozgnieść i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Filet z indyka opłukać, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Włożyć do miski z marynatą, wymieszać i odstawić na 2-3 godziny.
ETAP 2:

Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić.
ETAP 3:

Usmażyć na rozgrzanym oleju. Odstawić do przestygnięcia.
ETAP 4:

Zamarynowane mięso z indyka zmielić w maszynce do mięsa. Do mięsa dodać usmażoną cebulę, wcześniej namoczone płatki owsiane i bardzo starannie wymieszać. Z mięsa formować nieduże kotlety i układać na desce do krojenia.
ETAP 5:

Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z obu stron.
ETAP 6:

Następnie podsmażone kotlety przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika o piec 15-20 minut.