Sposób przygotowania:
Kotlety mielone z mięsa mieszanego
Ziemniaki obrać, wypłukać i ugotować w osolonej wodzie. Z ugotowanych ziemniaków odcedzić wodę. Ziemniaki utłuc tłuczkiem i zostawić do ostygnięcia. Z cebuli usunąć niejadalne części, umyć i pokroić w drobną kostkę. Jajko umyć i sparzyć wrzątkiem. Mięso wołowe i wieprzowe zmielić w maszynce. Cebulę podsmażyć na złoty kolor. Ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Do zmielonego mięsa dodać zmielone ziemniaki, podsmażoną cebulę z tłuszczem, bułkę tartą, przyprawy i wbić jajko. Formować okrągłe kotlety. Kotlety mielone z mięsa mieszanego smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obydwu stron na złoty kolor. Podawać z surówkami do kasz, ryżu, makaronu.