KasiaJulcia

KasiaJulcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Kotlety mielone z mięsa mieszanego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kotlety mielone z mięsa mieszanego spulchnione gotowanymi ziemniakami. Smaczny dodatek do kasz, ryżu, makaronu.

Kotlety mielone z mięsa mieszanego

Składniki:

Kotlety mielone z mięsa mieszanego

 

  • Wołowina bez kości
  • np. mięso z łopatki 200 g
  • Wieprzowina bez kości
  • np. mięso z łopatki 200 g
  • Jajka 1 szt
  • Cebula biała 1 szt
  • Ziemniaki 5 szt
  • Bułka tarta 40 g
  • Pieprz ziołowy do smaku
  • Przyprawa do mięsa mielonego do smaku
  • Sól do smaku
  • Tłuszcz do smaku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z mięsa mieszanego
Ziemniaki obrać, wypłukać i ugotować w osolonej wodzie. Z ugotowanych ziemniaków odcedzić wodę. Ziemniaki utłuc tłuczkiem i zostawić do ostygnięcia. Z cebuli usunąć niejadalne części, umyć i pokroić w drobną kostkę. Jajko umyć i sparzyć wrzątkiem. Mięso wołowe i wieprzowe zmielić w maszynce. Cebulę podsmażyć na złoty kolor. Ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Do zmielonego mięsa dodać zmielone ziemniaki, podsmażoną cebulę z tłuszczem, bułkę tartą, przyprawy i wbić jajko. Formować okrągłe kotlety. Kotlety mielone z mięsa mieszanego smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obydwu stron na złoty kolor. Podawać z surówkami do kasz, ryżu, makaronu.