Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kotlety rybne z tymiankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nie wiem jak to się stało, że nigdy nie zestawiłam tymianku z rybą ?

Kotlety rybne z tymiankiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety rybne z tymiankiem

 

  • 1 szklanka puree ziemniaczanego
  • 20 dag filetu rybnego bez skóry i ości ( płat )
  • 6 łyżek pokrojonego świeżego tymianku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1/2 średniej bułki
  • sól
  • pieprz mielony
  • mąka
  • olej z pestek winogron do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kotlety rybne z tymiankiem
Filet rybny rozmrozić i dobrze osuszyć .Pokroić i zmiksować z pokrojoną w kostkę bułką. Cebulę usiekać drobno i rumienić na 2 łyżkach oleju .Pokroić drobno tymianek. Zmieszać puree ziemniaczane z jajkiem, rybą, cebulą, usiekanym tymiankiem. Doprawić szczyptą soli i pieprzu . Podzielić masę na kotlety (mnie wyszło 8 małych kotletów) ,a potem panierować w mące. Usmażyć na rumiano na gorącym oleju ( smażę początkowo na dużym płomieniu by zrobiła się rumiana skórka - przewracam na drugą stronę za pomocą 2 widelców - znów ma się zrumienić - zmniejszam gaz na mały i dosmażam tak by ryba na pewno nie była surowa * Podałam z zestawem surówek ( sałata , pomidorki koktajlowe, ogórek ) polanych prostym dresingiem z oleju słonecznikowego, soku z cytryny, tymianku , szczypty soli, cukru i pieprzu. * Najlepiej usmażyć kotlety wcześniej - zdjąć z patelni i zostawić by odpoczęły , a potem przed podaniem podgrzać na małym gazie -wtedy nie są przypalone i mamy pewność, że kotlety z środku na pewno są dobrze usmażone.
Kotlety rybne z tymiankiem
Rybę jeśli trzeba rozmrozić i osuszyć albo osączyć na sicie
Kotlety rybne z tymiankiem
Zmielić razem z bułką pokrojoną w kostkę
Kotlety rybne z tymiankiem
Wyrobić masę na kotlety z masy ziemniaczanej-rybnej-cebuli -jajka i przypraw
Kotlety rybne z tymiankiem
Kotlety obtoczyć w mące i smażyć na rumiano na oleju