Sposób przygotowania:
Kotleciki wieprzowe z ryżem na duszonej kapuście
Kotlety:
Ryż ugotować, ostudzić. Cebulę posiekać dość drobno i dodać do ryżu. Następnie wbić 2 jajka, dodać przyprawy i wymieszać. Wrzucić mięso mielone, dokładnie wyrobić masę. Jeśli będzie trzeba, można dodać 2 łyżki bułki tartej. Odstawić.
Kapusta:
Na maśle zeszklić posiekaną cebulę. Kapustę obrać z brzydkich liści i poszatkować niezbyt drobno. Wrzucić do rondla, przesmażyć. Zmniejszyć ogień i dusić do jej miękkości, doprawić do smaku, dodać śmietankę, zagotować. Dodać część posiekanego koperku. Nabierać porcje masy mięsno-ryżowej i formować okrągłe kotleciki. Smażyć na oleju rzepakowym z obu stron na rumiano. Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Kotleciki podawać na duszonej kapuście, posypane odłożonym koperkiem
Ryż ugotować, ostudzić. Cebulę posiekać dość drobno i dodać do ryżu. Następnie wbić 2 jajka, dodać przyprawy i wymieszać. Wrzucić mięso mielone, dokładnie wyrobić masę. Jeśli będzie trzeba, można dodać 2 łyżki bułki tartej. Odstawić.
Kapusta:
Na maśle zeszklić posiekaną cebulę. Kapustę obrać z brzydkich liści i poszatkować niezbyt drobno. Wrzucić do rondla, przesmażyć. Zmniejszyć ogień i dusić do jej miękkości, doprawić do smaku, dodać śmietankę, zagotować. Dodać część posiekanego koperku. Nabierać porcje masy mięsno-ryżowej i formować okrągłe kotleciki. Smażyć na oleju rzepakowym z obu stron na rumiano. Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Kotleciki podawać na duszonej kapuście, posypane odłożonym koperkiem