Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kotleciki wieprzowe z ryżem na duszonej kapuście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Uwielbiam młodą kapustę duszoną. Często wykorzystuję ją do różnych dań. Ze zwykłych kotletów powstaje pyszna i letnia potrawa

Kotleciki wieprzowe z ryżem na duszonej kapuście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki wieprzowe z ryżem na duszonej kapuście

Kapusta:

  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 średnia główka kapusty młodej
  • Sól i pieprz biały
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów (igiełki)
  • 50 g śmietanki
  • 0,5 pęczki koperku

Kotlety:

Sposób przygotowania:

Kotleciki wieprzowe z ryżem na duszonej kapuście
Kotlety:

Ryż ugotować, ostudzić. Cebulę posiekać dość drobno i dodać do ryżu. Następnie wbić 2 jajka, dodać przyprawy i wymieszać. Wrzucić mięso mielone, dokładnie wyrobić masę. Jeśli będzie trzeba, można dodać 2 łyżki bułki tartej. Odstawić.

Kapusta:

Na maśle zeszklić posiekaną cebulę. Kapustę obrać z brzydkich liści i poszatkować niezbyt drobno. Wrzucić do rondla, przesmażyć. Zmniejszyć ogień i dusić do jej miękkości, doprawić do smaku, dodać śmietankę, zagotować. Dodać część posiekanego koperku. Nabierać porcje masy mięsno-ryżowej i formować okrągłe kotleciki. Smażyć na oleju rzepakowym z obu stron na rumiano. Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Kotleciki podawać na duszonej kapuście, posypane odłożonym koperkiem
Kotleciki wieprzowe z ryżem na duszonej kapuście
ryż ugotować, odcedzić i ostudzić. dodać posiekaną cebulę
Kotleciki wieprzowe z ryżem na duszonej kapuście
dodać także 2 jajka, wsypać przyprawy i wymieszać
Kotleciki wieprzowe z ryżem na duszonej kapuście
na maśle zeszklić cebulę, dodać kapustę i udusić
Kotleciki wieprzowe z ryżem na duszonej kapuście
z masy uformować kotleciki i usmażyć na oleju