WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 746]

Mule w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo wytrawne, ale też szybkie i łatwe w przygotowaniu danie. Mule w sosie pomidorowym z cebulą i winem.

Mule w sosie pomidorowym

Składniki:

Mule w sosie pomidorowym

 

  • 1 kg muli
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 15O ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Mule w sosie pomidorowym

Cebula

Mule w sosie pomidorowym
Do dania dobrze jest wykorzystać cebulę cukrową.

Cebulę kroimy w piórka i razem z rozgniecionym czosnkiem podsmażamy w garnku na maśle, lekko soląc.

Pomidory

Mule w sosie pomidorowym
Sos pomidorowy dość mocno doprawiamy.

Cebulę i czosnek zalewamy winem i chwilę odparowujemy. Dodajemy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i chwilę gotujemy.

Mule

Mule w sosie pomidorowym
Mule gotujemy tylko do momentu, aż się otworzą.

Mule dokładnie oczyszczamy i myjemy. Wyrzucamy otwarte i uszkodzone. Wrzucamy do sosu i gotujemy ok 5 min pod przykryciem, często potrząsając garnkiem, aż wszystkie się otworzą. Od razu podajemy.


Tagi:

danie mule