VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Mielone z ryżem, marchewką i groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Tradycyjne kotlety mielone w troszkę bogatszej wersji – z ryżem, marchewką i groszkiem. Dodatkowo daniu smaku nadają ziemniaczki z cebulką.

Mielone z ryżem, marchewką i groszkiem

Składniki:

Mielone z ryżem, marchewką i groszkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Mielone z ryżem, marchewką i groszkiem
Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z ryżem, cebulką, mieszanką marchewki z groszkiem, jajkami, 2 łyżkami bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy w rozgrzanym oleju na rumiano. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, doprawiamy solą. Gotujemy do miękkości, odcedzamy. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni. Ugotowane ziemniaki ubijamy z podsmażoną cebulką.