WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 746]

Schab pieczony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pieczony schab środkowy w aromatycznej marynacie. Krojony w plastry na obiad, czy jako wędlina na kanapki.

Schab pieczony

Składniki:

Schab pieczony

 

  • ok 1,5 kg schabu środkowego
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 3 płaskie łyżki majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/4 szkl oleju
  • odrobina wody

Sposób przygotowania:

Schab pieczony

Marynata

Pieczeń ze schabu
Schab marynujemy w oleju z przyprawami.

Schab dokładnie oczyszczamy. Czosnek rozgniatamy w moździerzu z pozostałymi przyprawami i łączymy z olejem.

Dokładnie nacieramy mięso i odstawiamy na noc do zamarynowania.

Pieczenie

Pieczeń ze schabu
Najpierw schab zapiekamy w wyższej temperaturze.

Przed pieczeniem schab wyjmujemy z lodówki na kilka godzin, podlewamy odrobiną wody i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Pieczemy ok 0,5 godziny, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze ok godziny.