Sposób przygotowania:
Kotlety z czerwonej soczewicy
Na 4osoby. Soczewicę ugotować wg przepisu na opakowaniu, w niewielkiej ilości wody aż się zacznie rozpadać. Nadmiar wody odlać, powinno jej zostać tyle, aby kotlety się skleiły i nie były zbyt rzadkie. Soczewicę wymieszać z utłuczonym ziemniakiem, pokrojoną w kosteczkę cebulą, papryką, obranym i statrym na tarce imbirem, posiekaną zieloną pietruszką, curry, kminem, kolendrą i chili. Doprawić solą i ew. pieprzem do smaku, na koniec dodać jajko, mąkę i dobrze wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, formować kotlety i kłaść na rozgrzany tłuszcz poprawiając widelcem kształt kotletów. Smażyć po obu stronach aż pojawi się zrumieniona, chrupiąca skórka. Przewracać za pomocą łopatki. Kotlety można jeść na ciepło i na zimno.
Smakowita