Kotlety z czerwonej soczewicy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wegetariańskie kotlety z soczewicy inspirowane kuchnią indyjską

Kotlety z czerwonej soczewicy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kotlety z czerwonej soczewicy

 

  • 350 g czerwonej soczewicy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1 ugotowany ziemniak (zamiast tego można dodać więcej mąki)
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z czerwonej soczewicy
Na 4osoby. Soczewicę ugotować wg przepisu na opakowaniu, w niewielkiej ilości wody aż się zacznie rozpadać. Nadmiar wody odlać, powinno jej zostać tyle, aby kotlety się skleiły i nie były zbyt rzadkie. Soczewicę wymieszać z utłuczonym ziemniakiem, pokrojoną w kosteczkę cebulą, papryką, obranym i statrym na tarce imbirem, posiekaną zieloną pietruszką, curry, kminem, kolendrą i chili. Doprawić solą i ew. pieprzem do smaku, na koniec dodać jajko, mąkę i dobrze wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, formować kotlety i kłaść na rozgrzany tłuszcz poprawiając widelcem kształt kotletów. Smażyć po obu stronach aż pojawi się zrumieniona, chrupiąca skórka. Przewracać za pomocą łopatki. Kotlety można jeść na ciepło i na zimno.
Kotlety z czerwonej soczewicy
Masa na kotlety z soczewicy nie może być zbyt mokra. Jeśli się rozpadają na patelni trzeba dodać więcej mąki i/lub jeszcze jedno jajo.