WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1291]

Mielone z farszem z soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne kotlety mielone wieprzowe z farszem z soczewicy, marchewki i mięsa drobiowego. Idealne na obiad.

Mielone z farszem z soczewicy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mielone z farszem z soczewicy

 

  • 2 ugotowane pałki z kurczaka lub 1 podudzie
  • 0,5 szkl. zielonej soczewicy
  • 1 ugotowana marchewka
  • 600 g mięsa z szynki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • mleko do namoczenia bułki
  • 1 cebula do kotletów + 1 do farszu
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej

Sposób przygotowania:

Mielone z farszem z soczewicy

ETAP 1:

Soczewicę ugotować w ok. 1,5 szkl. wody z odrobiną soli. Wystudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Wystudzić. Mięso drobiowe oddzielić od kości. W maszynce do mięsa zmielić drób, soczewicę, marchewkę i przesmażoną cebulę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Mięso z szynki zmielić w maszynce do mięsa. Dodać namoczoną w mleku a następnie odciśniętą bułkę. Wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Jeśli mięso jest rzadkie dodać bułki tartej. Odrywać porcje ciasta i lekko spłaszczać w dłoniach. Na środku kłaść łyżeczkę farszu i zlepiać tworząc kotleta.

Kotlety opanierować w bułce tartej i układać na gorący olej. Smażyć z każdej strony i wykładać na talerz. Podawać z pieczywem lub ziemniakami.

Mielone z farszem z soczewicy
Porcja kotletów mielonych po usmażeniu wyłożona na talerz
Mielone z farszem z soczewicy
Farsz z soczewicy, marchewki, cebuli i mięsa drobiowego
Mielone z farszem z soczewicy
Soczewica wsypana do garnka, zalana zimną wodą