Sposób przygotowania:
Mielone z farszem z soczewicyETAP 1:
Soczewicę ugotować w ok. 1,5 szkl. wody z odrobiną soli. Wystudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Wystudzić. Mięso drobiowe oddzielić od kości. W maszynce do mięsa zmielić drób, soczewicę, marchewkę i przesmażoną cebulę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Mięso z szynki zmielić w maszynce do mięsa. Dodać namoczoną w mleku a następnie odciśniętą bułkę. Wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Jeśli mięso jest rzadkie dodać bułki tartej. Odrywać porcje ciasta i lekko spłaszczać w dłoniach. Na środku kłaść łyżeczkę farszu i zlepiać tworząc kotleta.
Kotlety opanierować w bułce tartej i układać na gorący olej. Smażyć z każdej strony i wykładać na talerz. Podawać z pieczywem lub ziemniakami.