Sposób przygotowania:
Kotlety z soczewicy i kuskusuETAP 1:
![Kotlety z soczewicy i kuskusu Kotlety z soczewicy i kuskusu](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/kotlety-z-soczewicy-i-kuskusu-429812.jpg)
Słonecznik podpiekamy na suchej patelni aż nabierze koloru. Ściągamy i na tej samej patelni, na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę.
Przygotowujemy czosnek również go siekając.
ETAP 2:
![Kotlety z soczewicy i kuskusu Kotlety z soczewicy i kuskusu](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/kotlety-z-soczewicy-i-kuskusu-429813.jpg)
Do miski przekładamy ugotowaną kaszę i soczewicę oraz cebulę, czosnek, czerwoną pastę curry, słonecznik, pietruszkę i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Całość mieszamy.
ETAP 3:
![Kotlety z soczewicy i kuskusu Kotlety z soczewicy i kuskusu](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/kotlety-z-soczewicy-i-kuskusu-429815.jpg)
Do masy wbijamy jajko, dodajemy 2 łyżki płatków owsianych, mieszamy aż powstanie masa, z której możliwe będzie formowanie kotletów.
ETAP 4:
![Kotlety z soczewicy i kuskusu Kotlety z soczewicy i kuskusu](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/kotlety-z-soczewicy-i-kuskusu-429817.jpg)
Z gotowej masy formujemy około 9 kotletów. Układamy je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy i posypujemy siemię lnianym.
Pieczmy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
SylaUla