SUPERPRZEPIS

Kotlety z soczewicy i kuskusu

  • 1
  • kar.mal
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kotlety z soczewicy i kuskusu

Lekkie kotleciki z soczewicy i kuskusu to dobre rozwiązanie na kolacje lub obiad, jeśli połączymy je dodatkowo z sałatką i gęstym pomidorowym sosem.

Składniki:

Kotlety z soczewicy i kuskusu

 

  • 1 szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy kuskus
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki słonecznika
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • suszona pietruszka
  • siemię lniane

Sposób przygotowania:

Kotlety z soczewicy i kuskusu

ETAP 1:

Kotlety z soczewicy i kuskusu
Drobno siekamy cebulę i dwa ząbki czosnku.

Słonecznik podpiekamy na suchej patelni aż nabierze koloru. Ściągamy i na tej samej patelni, na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę.

Przygotowujemy czosnek również go siekając.

ETAP 2:

Kotlety z soczewicy i kuskusu
Składniki łączymy ze sobą i doprawiamy do smaku.

Do miski przekładamy ugotowaną kaszę i soczewicę oraz cebulę, czosnek, czerwoną pastę curry, słonecznik, pietruszkę i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Całość mieszamy.

ETAP 3:

Kotlety z soczewicy i kuskusu
Jeżeli masa jest zbyt sucha, można pominąć płatki owsiane.

Do masy wbijamy jajko, dodajemy 2 łyżki płatków owsianych, mieszamy aż powstanie masa, z której możliwe będzie formowanie kotletów.

ETAP 4:

Kotlety z soczewicy i kuskusu
Z podanych proporcji powstaje 9 kotletów.

Z gotowej masy formujemy około 9 kotletów. Układamy je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy i posypujemy siemię lnianym.

Pieczmy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.