Sposób przygotowania:
Szkockie jajka
1. Jajka ugotowałam na twardo, obrałam ze skorupek i odstawiłam na bok.
2.Boczek i wieprzowinę przepuściłam przez maszynkę do mięsa, dodałam curry, mieszankę ziół, sól i pieprz i wymieszałam. Podzieliłam na cztery części.
3. Każde jajko zawinęłam dokładnie w mielone mięso.
4. Chleb wrzuciłam do blendera i zmieliłam na piasek ( taki jest delikatniejszy niż tradycyjna bułka tarta). Każda kulę mięsno jajeczną obtoczyłam w roztrzepanym jajku, a następnie w zmielonych okruchach chleba.
5. Małą blaszkę spryskałam olejem w sprayu, ułożyłam na niej szkockie jajka i piekłam w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 25 minut (do uzyskania złotego koloru)
6. Można również zamiast curry użyć suszonego rozmarynu.
Anglicy zamiast mięsa mielonego stosują mięso z nieuwędzonej kiełbasy wieprzowej, które już jest dobrze przyprawione.
2.Boczek i wieprzowinę przepuściłam przez maszynkę do mięsa, dodałam curry, mieszankę ziół, sól i pieprz i wymieszałam. Podzieliłam na cztery części.
3. Każde jajko zawinęłam dokładnie w mielone mięso.
4. Chleb wrzuciłam do blendera i zmieliłam na piasek ( taki jest delikatniejszy niż tradycyjna bułka tarta). Każda kulę mięsno jajeczną obtoczyłam w roztrzepanym jajku, a następnie w zmielonych okruchach chleba.
5. Małą blaszkę spryskałam olejem w sprayu, ułożyłam na niej szkockie jajka i piekłam w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 25 minut (do uzyskania złotego koloru)
6. Można również zamiast curry użyć suszonego rozmarynu.
Anglicy zamiast mięsa mielonego stosują mięso z nieuwędzonej kiełbasy wieprzowej, które już jest dobrze przyprawione.