haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Szkockie jajka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szkockie jajka (Scotch eggs) są bardzo smacznym i sycącym daniem na piknik. Jednak na pewno będą się dobrze prezentować na świątecznym stole. Ugotowane na twardo jajka otulone mielonym o smaku curry są również świetną przekąską, niezależnie od pory.

Szkockie jajka Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Szkockie jajka

 

  • 4 jajka plus 2 jajka do panierki
  • 50 g chleba pełnoziarnistego
  • 125 g chudego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 400 g chudego mięsa wieprzowego
  • olej w sprayu
  • 1 łyżeczka przyprawy curry medium
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oregano i lubczyku pół na pół (lub innych ulubionych ziół)
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Szkockie jajka
1. Jajka ugotowałam na twardo, obrałam ze skorupek i odstawiłam na bok.

2.Boczek i wieprzowinę przepuściłam przez maszynkę do mięsa, dodałam curry, mieszankę ziół, sól i pieprz i wymieszałam. Podzieliłam na cztery części.

3. Każde jajko zawinęłam dokładnie w mielone mięso.

4. Chleb wrzuciłam do blendera i zmieliłam na piasek ( taki jest delikatniejszy niż tradycyjna bułka tarta). Każda kulę mięsno jajeczną obtoczyłam w roztrzepanym jajku, a następnie w zmielonych okruchach chleba.

5. Małą blaszkę spryskałam olejem w sprayu, ułożyłam na niej szkockie jajka i piekłam w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 25 minut (do uzyskania złotego koloru)

6. Można również zamiast curry użyć suszonego rozmarynu.

Anglicy zamiast mięsa mielonego stosują mięso z nieuwędzonej kiełbasy wieprzowej, które już jest dobrze przyprawione.
Szkockie jajka
W blenderze mielimy chleb na drobny piasek.
Szkockie jajka
Ugotowane jajka obklejamy mięsem mielonym.
Szkockie jajka
Każda kulę mięsno jajeczna moczymy w jajku i obtaczamy w chlebie.
Szkockie jajka
Tak przygotowane szkockie jajka układamy na blaszce do pieczenia.
Szkockie jajka
Pieczemy w piekarniku na złoty kolor.
Szkockie jajka