ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Kotlety z indyka z młodą cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, domowe mielone kotlety z indyka z młoda cebulą smażone na domowym smalcu są bardzo soczyste, smakują na ciepło i na zimno.

Kotlety z indyka z młodą cebulą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotlety z indyka z młodą cebulą

 

  • mielone mięso z indyka 60 dag,
  • bułka pszenna czerstwa do moczenia 1 sztuka,
  • kucharek 2 łyżeczki,
  • pieprz kolorowy mielony 1 łyżeczka,
  • cebula młoda 3 sztuki,
  • tarta bułka 1/2 szklanki,
  • jajka 1 sztuka "L",
  • smalec domowy ze skwarkami 5 łyżek

Sposób przygotowania:

Kotlety z indyka z młodą cebulą
Pszenną bułkę namoczyć w wodzie, dobrze z wody odcisnąć, dodać do mielonego mięsa z indyka.

Dodać pokrojoną w kostkę młodą cebulę, kucharka, pieprz kolorowy mielony, wsypać tartą bułkę, wbić jajko i dokładnie wyrobić ręką na kleistą masę.

Domowy smalec ze skwarkami roztopić na gorącej patelni, formować kotlety mielone i smażyć na rumiano z każdej strony.

Przykryć pokrywką i na średnim ogniu dusić z 5 minut, potem bez pokrywki na dużym ogniu podsmażyć krótko z każdej strony.
Kotlety z indyka z młodą cebulą
Smakują na ciepło ale i też na zimno do pieczywa.
Kotlety z indyka z młodą cebulą
Udane mielone kotlety to dobre wyrobienie ręką składników.
Kotlety z indyka z młodą cebulą
Na domowym smalcu są bardzo smaczne, lepsze niż na oleju.