anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Siekane kotlety z indyka z cheddarem i warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Dodanie do mięsa z indyka cheddara sprawia, że zwykłe kotlety smakują niezwykle. Pieczarki i warzywa jeszcze bardziej wzbogacają ich smak.

Siekane kotlety z indyka z cheddarem i warzywami

Składniki:

Siekane kotlety z indyka z cheddarem i warzywami

 

  • filet z indyka – 1/2 kg
  • pieczarki - 300 g
  • papryczka chili – 1/2 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • marchew – 1 szt.
  • ser cheddar - 200 g

 

  • DODATKOWO:
  • jajka - 2 szt.
  • mąka tortowa - 3 łyżki
  • otręby owsiane - 2 łyżki
  • świeżo mielony czarny pieprz – do smaku
  • tymianek – 1/2 łyżeczki
  • czosnek – 2 ząbki

 

Sposób przygotowania:

Siekane kotlety z indyka z cheddarem i warzywami

ETAP 1:

Siekane kotlety z indyka z cheddarem i warzywami
Obrana, opłukana i drobno pokrojona cebula smaży się na patelni.

Filet z indyka posiekać w bardzo drobną kostkę i przełożyć do miski.

Papryczkę drobno pokroić i przełożyć do miski z mięsem.

Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Odstawić do przestygnięcia.

ETAP 2:

Siekane kotlety z indyka z cheddarem i warzywami
Obrane i opłukane pieczarki ociekają z wody na sitku.

Pieczarki obrać, opłukać i również zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.

ETAP 3:

Siekane kotlety z indyka z cheddarem i warzywami
Obrana, opłukana i starta na drobnych oczkach tarki jarzynowej marchewka.

Marchew obrać, umyć i zetrzeć na drobnych oczkach tarki.

ETAP 4:

Siekane kotlety z indyka z cheddarem i warzywami
Wszystkie starte składniki wymieszane z drobno posiekanym mięsem.

Cheddar zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Ser, pieczarki i cebulę przełożyć do miski z mięsem.

ETAP 5:

Siekane kotlety z indyka z cheddarem i warzywami
Wszystkie składniki masy na kotlety wymieszane z przyprawami.

Dodać przyprawy, rozgnieciony czosnek, mąkę, otręby owsiane i roztrzepane jajka.

Całość starannie wyrobić, uformować kotlety. Panierować je w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

*nie dodawałam soli, bo cheddar jest wystarczająco słony