Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Mielone z indyka duszone w cebuli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne w smaku, soczyste kotlety mielone z indyka, duszone w podsmażonej na maśle cebuli. Bardzo dobrze smakują w towarzystwie kopytek i ulubionej sałatki, bądź surówki np. z tartej marchwi i pora.

Mielone z indyka duszone w cebuli

Składniki:

Mielone z indyka duszone w cebuli

 

Sposób przygotowania:

Mielone z indyka duszone w cebuli
Umyte, osuszone mięso zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia wraz z odciśnięta z mleka kajzerką.

Wbić jajko, doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki, wsypać bułkę tartą.

Wyrobić masę mięsną, dłońmi formować kotlety.

Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na rumiano z obu stron.

Obrane cebule pokroić w pół plastry, zeszklić w rondlu na rozgrzanym maśle klarowanym.

Do cebuli dołożyć usmażone kotlety,całość zalać wodą lub bulionem, dodać liście laurowe i ziele angielskie.

Dusić ok. 30 min na minimalnym gazie.