Sposób przygotowania:
Korzenny sznycel z indyka
1. Rozbijamy sznycle na cienkie kotlety, ale staramy się nie rozerwać włókien. Układamy na równym blacie. Wszystkie nasze składniki kroimy w paski, nie grubsze niż 3mm. Smarujemy powierzchnię sznycli od góry musztardą i układamy warzywa i owoce. Kolejność układania jest dowolna, ważne, aby zwrócić uwagę, by nadzienie było rozłożone prostopadle do kierunku zwijania rolady.
2. Zawijamy ciasno rolady i układamy na kwadratowych arkuszach folii aluminiowej i zawijamy od krawędzi. Następnie ściskamy końcówki do uformowania kształtu walca/cukierka. Tak przygotowaną roladę zawijamy drugi raz w arkusz folii, tym razem w kierunku przeciwnym.
3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy rolady przez 22 minuty. Po skończonym pieczeniu zostawiamy mięso na pięć minut aby ustabilizowały się soki.
4. Najlepiej podawać z ziemniakami, batatami lub sałatką. Smakuje dobrze na zimno jak i na ciepło.
2. Zawijamy ciasno rolady i układamy na kwadratowych arkuszach folii aluminiowej i zawijamy od krawędzi. Następnie ściskamy końcówki do uformowania kształtu walca/cukierka. Tak przygotowaną roladę zawijamy drugi raz w arkusz folii, tym razem w kierunku przeciwnym.
3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy rolady przez 22 minuty. Po skończonym pieczeniu zostawiamy mięso na pięć minut aby ustabilizowały się soki.
4. Najlepiej podawać z ziemniakami, batatami lub sałatką. Smakuje dobrze na zimno jak i na ciepło.
Marika-
Magdalena88