Sposób przygotowania:
Kotlety z kalafiora i ugotowanych jajek
Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie, uważając aby się całkowicie nie rozgotował. Następnie wodę odlać, a kalafior odsączyć na sicie.
Jajka ugotować, opłukać zimną wodą, obrać ze skorupek i pokroić w drobną kosteczkę.
Kalafior po ugotowaniu rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i wystudzić.
Do kalafiora dodać ugotowane, pokrojone jajka, posiekaną natkę pietruszki i koperku ( może być suszona), surowe jajko oraz przyprawy i bułkę tartą.
Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę (masa musi mieć taką konsystencję aby kotlety po uformowaniu się nie rozpadały).
Formować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.
Jajka ugotować, opłukać zimną wodą, obrać ze skorupek i pokroić w drobną kosteczkę.
Kalafior po ugotowaniu rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i wystudzić.
Do kalafiora dodać ugotowane, pokrojone jajka, posiekaną natkę pietruszki i koperku ( może być suszona), surowe jajko oraz przyprawy i bułkę tartą.
Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę (masa musi mieć taką konsystencję aby kotlety po uformowaniu się nie rozpadały).
Formować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.
gusia1000