BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1343]

Kotlety z kalafiora i ugotowanych jajek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapewne każdy zna kotlety z kalafiora, które są bardzo smaczne. Każdy też robi je inaczej jak każdą potrawę. Ja dzisiaj podaję przepis na moje kotlety z kalafiora z ugotowanymi na twardo jajkami.

Kotlety z kalafiora i ugotowanych jajek Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Kotlety z kalafiora i ugotowanych jajek

 

  • kalafior 1 szt nie za duży lub 1/2 dużego,
  • jajka ugotowane na twardo 2 szt,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka,( może być suszony),
  • koperek 1/2 pęczka (może być suszony),
  • sól i pieprz do smaku,
  • jajko surowe 1 szt,
  • imbir mielony szczypta,
  • tymianek 1/2 łyżeczki,
  • bułka tarta 4 -5 łyżek do masy,
  • bułka tarta do panierowania,

Sposób przygotowania:

Kotlety z kalafiora i ugotowanych jajek
Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie, uważając aby się całkowicie nie rozgotował. Następnie wodę odlać, a kalafior odsączyć na sicie.

Jajka ugotować, opłukać zimną wodą, obrać ze skorupek i pokroić w drobną kosteczkę.

Kalafior po ugotowaniu rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i wystudzić.

Do kalafiora dodać ugotowane, pokrojone jajka, posiekaną natkę pietruszki i koperku ( może być suszona), surowe jajko oraz przyprawy i bułkę tartą.

Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę (masa musi mieć taką konsystencję aby kotlety po uformowaniu się nie rozpadały).

Formować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.
Kotlety z kalafiora i ugotowanych jajek
Kalafior gotujemy w lekko osolonej wodzie.Po ugotowaniu odlewamy i odsączamy na sicie
Kotlety z kalafiora i ugotowanych jajek
Jajka gotujemy na twardo,po ugotowaniu płuczemy zimną wodą, obieramy i kroimy w drobną kostkę
Kotlety z kalafiora i ugotowanych jajek
Do kalafiora dodajemy ugotowane ,pokrojone jajka, surowe jajko,natkę pietruszki i koperku oraz przyprawy i bułkę tartą
Kotlety z kalafiora i ugotowanych jajek
Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę
Kotlety z kalafiora i ugotowanych jajek
Z masy formujemy kotlety i panierujemy w bułce tartej
Kotlety z kalafiora i ugotowanych jajek
Kotlety po panierowaniu smażymy
Kotlety z kalafiora i ugotowanych jajek
Panierowane kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor
Kotlety z kalafiora i ugotowanych jajek
Podajemy gorące z ulubionymi dodatkami