Sposób przygotowania:
Cukina faszerowana kaszanką
Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić czapeczki z ogonkiem, czapeczki odłożyć bo będą potrzebne. Jeśli cukinia ma nieładne zgrubienie na dnie, po kwiatku to także cienko odkroić to co brzydkie. Wydrążone cukinie lekko posolić w środku i odłożyć na ściereczkę, wydrążoną stroną do dołu aby sok spływał. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kaszankę obrać z flaka i pokroić na grubsze plastry. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i przyrumienić cebulę. Następnie dodać pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę. Potem dodać pokrojoną kaszankę i smażyć az się rozpadnie. Farszu juz nie doprawiałam bo kaszanka była dobrze doprawiona.
Gotowym farszem nadziać wydrążone cukinie. Przykryć odkrojona czapeczką z ogonkiem, dzięki temu farsz na wierzchu nam sie nie wysuszy.
Cukinie ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do ciasta. Wstawic do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż cukinia zmięknie ok 30-40 minut, funkcja termoobieg.
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kaszankę obrać z flaka i pokroić na grubsze plastry. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i przyrumienić cebulę. Następnie dodać pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę. Potem dodać pokrojoną kaszankę i smażyć az się rozpadnie. Farszu juz nie doprawiałam bo kaszanka była dobrze doprawiona.
Gotowym farszem nadziać wydrążone cukinie. Przykryć odkrojona czapeczką z ogonkiem, dzięki temu farsz na wierzchu nam sie nie wysuszy.
Cukinie ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do ciasta. Wstawic do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż cukinia zmięknie ok 30-40 minut, funkcja termoobieg.
SylaUla