migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Cukina faszerowana kaszanką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Faszerowałam kaszanką pieczarki więc postanowiłam nadziać także cukinię. Oprócz kaszanki do pieczarek dorzuciłam cebulę i pieczarki. Bardzo nam smakowała, jest smaczna na ciepło i na zimno.

Cukina faszerowana kaszanką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukina faszerowana kaszanką

 

  • 5 okrągłych cukinii o średnicy ok 8-10 cm
  • 650 g kaszanki
  • 350 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • olej do smażenia
  • sól

Sposób przygotowania:

Cukina faszerowana kaszanką
Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić czapeczki z ogonkiem, czapeczki odłożyć bo będą potrzebne. Jeśli cukinia ma nieładne zgrubienie na dnie, po kwiatku to także cienko odkroić to co brzydkie. Wydrążone cukinie lekko posolić w środku i odłożyć na ściereczkę, wydrążoną stroną do dołu aby sok spływał. Cebulę pokroić w drobną kostkę.

Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kaszankę obrać z flaka i pokroić na grubsze plastry. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i przyrumienić cebulę. Następnie dodać pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę. Potem dodać pokrojoną kaszankę i smażyć az się rozpadnie. Farszu juz nie doprawiałam bo kaszanka była dobrze doprawiona.

Gotowym farszem nadziać wydrążone cukinie. Przykryć odkrojona czapeczką z ogonkiem, dzięki temu farsz na wierzchu nam sie nie wysuszy.

Cukinie ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do ciasta. Wstawic do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż cukinia zmięknie ok 30-40 minut, funkcja termoobieg.
Cukina faszerowana kaszanką
Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić czapeczki z ogonkiem, czapeczki odłożyć bo będą potrzebne. Jeśli cukinia ma nieładne zgrubienie na dnie, po kwiatku to także cienko odkroić to co brzydkie.
Cukina faszerowana kaszanką
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kaszankę obrać z flaka i pokroić na grubsze plastry.
Cukina faszerowana kaszanką
Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i przyrumienić cebulę. Następnie dodać pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę. Potem dodać pokrojoną kaszankę i smażyć az się rozpadnie.
Cukina faszerowana kaszanką
Gotowym farszem nadziać wydrążone cukinie. Przykryć odkrojona czapeczką z ogonkiem, dzięki temu farsz na wierzchu nam sie nie wysuszy. Cukinie ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do ciasta. Wstawic do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż cukinia zmięknie ok 30-40 minut, funkcja termoobieg.