dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 287]

Zapiekanka schab z leczo

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatna, sezonowa zapiekanka z rozpływającego się schabu i dużej ilości warzyw - cukinii, papryki i pomidora (coś na podobieństwo leczo). Można ją jeść samą lub z chlebem, ziemniakami czy kaszą.

Zapiekanka schab z leczo

Składniki:

Zapiekanka schab z leczo

zapiekanka

Sposób przygotowania:

Zapiekanka schab z leczo
Schab pokroić w cienkie plastry (ok. 11-12 cienkich kotletów), rozbić tłuczkiem. Obtoczyć z obu stron w mące, usmażyć na rozgrzanej patelni, lekko posolić po wierzchu.

Cukinię, pokroić w dużą kostkę, przełożyć na patelnię. Dodać pokrojoną cebulę, pomidor i paprykę oraz startą na dużych oczkach tarki marchewkę doprawić do smaku solą, wymieszać.

Dusić pod przykryciem ok. 5-10 minut. Warzywa podzielić na cztery równe części. Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć jedną część warzyw, ułożyć 2-3 kotlety, na to następną warstwę warzyw, i tak na przemian aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą mają być warzywa.

Naczynie przykryć pokrywą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 50 minut.