Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pierogi z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Latem często mamy ochotę na obiad na słodko, z owocami sezonowymi. Alternatywą dla naleśników są pierogi, np. takie z wiśniami.

Pierogi z wiśniami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierogi z wiśniami

Na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej + mąka do podsypywania stolnicy
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki letniej wody
  • 1/2 łyżeczki masła (ma być ciepłe, wyjęte wcześniej z lodówki)
  • 1/2 łyżeczki soli

Na farsz:

  • 0,75 kg wiśni (waga przed wydrylowaniem)
  • cukier - według preferencji

 

  • śmietana - najlepiej jogurtowa, 10% lub jogurt
  • cukier

Sposób przygotowania:

Pierogi z wiśniami

Przygotowanie wiśni

Pierogi z wiśniami
Wiśnie myjemy, osuszamy i pozbawiamy pestek

Wiśnie myjemy, osuszamy i pozbawiamy pestek. Odstawiamy na bok.

Przygotowanie ciasta

Pierogi z wiśniami
Przygotowujemy ciasto na pierogi, następnie rozwałkowujemy je na stolnicy

Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę, wbijamy jajko, dodajemy sól i masło. Zagniatamy ciasto, stopniowo dodając wodę. Ciasto zagniatamy do czasu, aż będzie łatwo odchodzić od dłoni - jeżeli nie ma ono właściwej konsystencji, dodajemy mąkę (jeśli jest za rzadkie) lub wodę (jeśli jest za gęste).

Stolnicę posypujemy mąką. Rozwałkowujemy na niej ciasto.

Z rozwałkowanego ciasta wycinamy równe koła - najlepiej pomóc sobie foremką lub szklanką.

ETAP 3:

Na każdym kawałku ciasta układamy porcję wiśni, posypujemy je cukrem (według uznania, biorąc pod uwagę kwaśność owoców). Pierogi sklejamy.

Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy do wypłynięcia + 3 minuty.
Podajemy ze śmietaną lub jogurtem, posypane cukrem.