Sposób przygotowania:
Pierogi z wiśniamiPrzygotowanie wiśni
Wiśnie myjemy, osuszamy i pozbawiamy pestek. Odstawiamy na bok.
Przygotowanie ciasta
Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę, wbijamy jajko, dodajemy sól i masło. Zagniatamy ciasto, stopniowo dodając wodę. Ciasto zagniatamy do czasu, aż będzie łatwo odchodzić od dłoni - jeżeli nie ma ono właściwej konsystencji, dodajemy mąkę (jeśli jest za rzadkie) lub wodę (jeśli jest za gęste).
Stolnicę posypujemy mąką. Rozwałkowujemy na niej ciasto.
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy równe koła - najlepiej pomóc sobie foremką lub szklanką.
ETAP 3:
Na każdym kawałku ciasta układamy porcję wiśni, posypujemy je cukrem (według uznania, biorąc pod uwagę kwaśność owoców). Pierogi sklejamy.
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy do wypłynięcia + 3 minuty.
Podajemy ze śmietaną lub jogurtem, posypane cukrem.