marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kotlety z makaronem i groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mięso zmielić lub kupić gotowe,makaron ugotować al dente,odcedzić.Wymieszać całość.Formować.Smażyć.

Kotlety z makaronem i groszkiem

Składniki:

Kotlety z makaronem i groszkiem

 

  • 300 g.mięsa wołowego lub wieprzowego mielonego,
  • 100 g.makaronu łazanki lub kokardki,
  • 100 g. groszku konserwowego,
  • 1/2 l .wody na makaron,
  • jajko,
  • po szczypcie różnych ziół suszonych,np.szałwii,
  • oregano,trybuli,
  • sól,
  • pieprz czarny lub kajeński mielony,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Kotlety z makaronem i groszkiem
Mięso opłukać, zmielić, wbić jajo,dodać przyprawy. Makaron ugotować na osolonym wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą. Groszek wyjąć, odsączyć na sitku, a następnie z makaronem dodać do mięsa, dodając jeszcze ziół suszonych. Wymieszać ręką, formować średnie kotlety. Rozgrzać olej na patelni i na skwierczący kłaść łopatką kuchenną kotlety. Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. Wyjąć ,odsączyć z tłuszczu i podawać na drugie danie z sałatą.