WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Kotlety z mięsa z rosołu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne i pomysłowe wykorzystanie mięsa i warzyw pozostałych z rosołu. Kotleciki przypominające pasztet.

Kotlety z mięsa z rosołu

Składniki:

Kotlety z mięsa z rosołu

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z mięsa z rosołu

Rosoł

Kotlety z mięsa z rosołu
Mięso i warzywa odcedzamy z rosołu i przebieramy.

Z chłodnego rosołu wyjmujemy mięso i warzywa. Z mięsa usuwamy kości. Warzywa przebieram i usuwamy np łuski z cebuli.

Mielenie

Kotlety z mięsa z rosołu
Mięso i warzywa mielimy w maszynce i przekładamy do miski.

Mięso i warzywa mielimy w maszynce na sitku o najdrobniejszych oczkach. Na patelni, na odrobinie oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy do mięsa.

Kotlety

Kotlety z mięsa z rosołu
Kotleciki formujemy, obtaczamy w bułce i spłaszczamy.

Do masy dodajemy też jajka, tarta bułkę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokladnie wyrabiamy i mokrymi dłońmi formujemy kotlety. Obtaczamy je w tartej bułce.

Smażenie

Kotlety z mięsa z rosołu
Kotleciki smażymy na patelni z obu stron.

Na rozgrzany olej układamy kotlety i smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony, do odpowiedniego zrumienienia.