WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Makaron ze schabem moczonym w mleku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste ale smaczne danie makaronowe z kawalkami schabu moczonymi wcześniej w mleku z czosnkiem i przyprawami.

Makaron ze schabem moczonym w mleku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron ze schabem moczonym w mleku

 

  • Ok. 300 g schabu wieprzowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz
  • Ok. 1 szklanka mleka
  • 250 g grubego makaronu np rurki świderki itp
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżeczka majeranku

Sposób przygotowania:

Makaron ze schabem moczonym w mleku

ETAP 1:

Schab oczyścić z błon i pokroić na cienkie paseczki. Wrzucić do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem oraz majerankiem i zalać zimnym mlekiem. Wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki na minimum kilka godzin.

Po tym czasie przełożyć na patelnię bez mleka i przesmażyć na oleju. Dodać pokrojoną cebulę i smażyć aż będzie miękkie.

W międzyczasie ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i dodać do mięsa. Wymieszać i smażyć razem aż makaron się zarumieni. Podawać na gorąco.

Makaron ze schabem moczonym w mleku
Danie makaronowe po przygotowaniu na patelni.
Makaron ze schabem moczonym w mleku
Ugotowany i odcedzony makaron wrzucony do mięsa
Makaron ze schabem moczonym w mleku
Schab z mleka usmażony z cebulą na patelni
Makaron ze schabem moczonym w mleku
Pokrojony schab zalany mlekiem z czosnkiem i przyprawami