Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Gulasz wieprzowy z warzywami w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 310
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięso idealnie komponuje się z sosem pomidorowym, którego nie trzeba zagęszczać mąką. Sos jest mocno pomidorowy, gęsty i po prostu pyszny - jak zresztą całe danie.

Gulasz wieprzowy z warzywami w sosie pomidorowym

Składniki:

Gulasz wieprzowy z warzywami w sosie pomidorowym

 

  • około 500g mięsa wieprzowego
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • sól
  • mąka do obtaczania
  • olej
  • 300g włoszczyzny mrożonej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 750 ml bulionu (lub wody z 1 łyżeczką domowej vegety)
  • około 100g koncentratu pomidorowego (według smaku)
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy z warzywami w sosie pomidorowym

Mięso:

Gulasz wieprzowy z warzywami w sosie pomidorowym
Tym razem u mnie karkówka, ale można użyć szynki, łopatki, chudego boczku lub mięso pomieszać.

Umyte i osuszone mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i obtoczyć w mące.

Mięso obsmażyć na odrobinie oleju i przełożyć do garnka.

Całość:

Gulasz wieprzowy z warzywami w sosie pomidorowym
Do gulaszu można użyć świeżych warzyw. Ja dodałam mrożone.

Na tłuszczu po mięsie zeszklić cebulę z czosnkiem, a następnie przełożyć ją do mięsa.

Dodać garnka dodać warzywa, listki laurowe oraz ziele angielskie.

Całość zalać bulionem lub wodą, przykryć i dusić do miękkości mięsa.

Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy.

Gulasz gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje.

Na końcu danie doprawić bazylią oraz innymi przyprawami według własnego smaku.