Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kotlety z Tilapii i ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo delikatne kotlety rybne. Robi się je prosto- doprawiać można na różne sposoby.

Kotlety z Tilapii i ziemniaków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety z Tilapii i ziemniaków

 

  • 2 małe filety z Tilapii ( lub innej ryby)
  • 3 małe ziemniaki
  • 1 żółtko
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 łyżki usiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki usiekanych listków świeżego lubczyku ( może być rozkruszony suszony)
  • mąka do oprószenia ryby
  • bułka tarta do panierowania kotletów
  • olej z pestek winogron do smażenia ryby i kotletów

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z Tilapii i ziemniaków
Filety z Tilapii posolić i oprószyć mąką. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Rybę i ziemniaki pokruszyć na mniejsze kawałki i zmiksować w malakserze. Dodać pokrojone zioła, żółtko, pieprz i sól do smaku. Wymieszać dokładnie. Masa jest dość luźna ale tak ma być. Na talerz nasypać bułki tartej. Łyżką nakładać na bułkę tartą masę ziemniaczano-rybną i wilgotnymi rękami * formować płaski , mały kotlecik. Kłaść od razu na rozgrzany olej ( trzeba się spieszyć bo inaczej pierwsze się przypalą ). Usmażone zdjąć z patelni . Podawać z sosem i porcją sałat lub surówką. * Moczę ręce przed formowaniem każdego kotlecika ** Zrobiłam do nich prosty sos cytrynowy ale zupełnie zbędnie. Są tak delikatne i pyszne same w sobie że nic im nie potrzeba.
Kotlety z Tilapii i ziemniaków
Zmianą w robieniu kotlecików jest robienie ich ze smażonej ryby
Kotlety z Tilapii i ziemniaków
Zmieloną rybę i ziemniaki wymieszać z żółtkiem -przyprawami i ziołami
Kotlety z Tilapii i ziemniaków
Masę rybno-ziemniaczaną kłaść na bułce tartej i formować kotleciki
Kotlety z Tilapii i ziemniaków
Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano delikatnie obracajac