sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Kotlety z tofu i indykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo delikatne i smaczne kotleciki. Wspaniale nadają się dla dzieci jako alternatywa dla zwykłego mielonego. Są lekkostrawne i pożywne.

Kotlety z tofu i indykiem

Składniki:

Kotlety z tofu i indykiem

 

  • 500 g piersi z indyka
  • 350 g tofu
  • 2 średnie marchewki
  • 1 jajko
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • 1 czerstwa bułeczka lub bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety z tofu i indykiem
Przygotowanie tego dania nie zajmuje wiele czasu. Pierś z indyka musimy zmielić w maszynce. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tofu odciskamy z nadmiaru płynu i rozdrabniamy na małe kawałki. Możemy użyć do tego tłuczka do ziemniaków. Czerstwą bułeczkę namaczamy w wodzie. Możemy zastąpić ją bułką tartą. Wszystkie 4 składniki dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko, drobno pokrojony szczypiorek. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy kotlety mokrymi dłońmi. Smażymy na oleju.