Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Kotlety z ziemniaków podane z sosem grzybowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niebywale smaczne i bezmięsne danie - kotleciki z ziemniaków a do tego pyszny sos z podgrzybków. Coś pysznego!

Kotlety z ziemniaków podane z sosem grzybowym

Składniki:

Kotlety z ziemniaków podane z sosem grzybowym

na kotlety

na sos

  • ok. 15 sztuk podgrzybków (małe i średniej wielkości)
  • 1 duża cebula
  • 1 – 2 łyżki masła klarowanego (lub roślinnego)
  • 150 – 200 ml śmietany 30%
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
  • 3-4 szklanki wody
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kotlety z ziemniaków podane z sosem grzybowym
Kotlety:

Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać usmażoną cebulkę (pokrojoną w kostkę), jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku - wymieszać. Formować niewielkie, lekko spłaszczone kotleciki - panierować w bułce tartej.

Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.

Sos:

Cebulę kroimy w kostkę, grzyby z mniejsze cząstki - smażymy na maśle z dodatkiem soli przez 5 minut. Następnie wlewamy wodę i dusimy. Mąkę rozmieszujemy ze śmietanką, następnie hartujemy gorącym wywarem i wlewamy do grzybów - gotujemy do czasu aż zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.

Usmażone kotleciki podajemy z sosem grzybowym.