Sposób przygotowania:
Kotlety z ziemniaków podane z sosem grzybowym
Kotlety:
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać usmażoną cebulkę (pokrojoną w kostkę), jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku - wymieszać. Formować niewielkie, lekko spłaszczone kotleciki - panierować w bułce tartej.
Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
Sos:
Cebulę kroimy w kostkę, grzyby z mniejsze cząstki - smażymy na maśle z dodatkiem soli przez 5 minut. Następnie wlewamy wodę i dusimy. Mąkę rozmieszujemy ze śmietanką, następnie hartujemy gorącym wywarem i wlewamy do grzybów - gotujemy do czasu aż zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Usmażone kotleciki podajemy z sosem grzybowym.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać usmażoną cebulkę (pokrojoną w kostkę), jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku - wymieszać. Formować niewielkie, lekko spłaszczone kotleciki - panierować w bułce tartej.
Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
Sos:
Cebulę kroimy w kostkę, grzyby z mniejsze cząstki - smażymy na maśle z dodatkiem soli przez 5 minut. Następnie wlewamy wodę i dusimy. Mąkę rozmieszujemy ze śmietanką, następnie hartujemy gorącym wywarem i wlewamy do grzybów - gotujemy do czasu aż zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Usmażone kotleciki podajemy z sosem grzybowym.
SylaUla
kasia900
Ziemniak to niesamowite warzywo, pełne witamin i mikroelementów!