Sposób przygotowania:
Kotlety ziemniaczane z sezamem
Cebulkę obrałam, drobno posiekałam, zeszkliłam na łyżce oleju. Ziemniaki dokładnie rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków, dodałam do nich całe jajko, ziarna sezamu, bułkę tartą i lekko przestudzoną cebulkę. Doprawiłam do smaku solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu, dokładnie wymieszałam łyżką. W jednej miseczce roztrzepałam jajko, w drugiej wymieszałam mąkę, bułkę tartą i ziarna sezamu. Wilgotnymi dłońmi uformowałam 4 okrągłe, płaskie kotleciki. Obtoczyłam je najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w sypkiej panierce. Usmażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podałam z zieloną sałatą, cukinią i pomidorem.
reanja
edytaha
Dzięki Reniu, smażąc je to właśnie miałam na celu :)