p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Książka Kucharska: Przepisy z grzybami leśnymi

kozaki duszone w sosie jogurtowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

kozaki duszone też są smaczne

kozaki duszone w sosie jogurtowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

kozaki duszone w sosie jogurtowym

 

  • miska kozaków
  • 2 łyżki margaryny
  • 3 cebule
  • jogurt grecki
  • 1/2 łyżeczki soli do hartowania jogurtu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

kozaki duszone w sosie jogurtowym
Kozaki oczyszczamy ze ściółki, płuczemy na durszlaku, osuszamy. Grzyby kroimy w plastry, cebule w piórka. 2 łyżki margaryny rozgrzewamy na patelni, dodajemy cebulę, solimy i lekko dusimy, dodajemy pokrojone kozaki, doprawiamy pieprzem, lekko mieszamy, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem. Jogurt grecki hartujemy z 1/2 łyżeczki soli, mieszamy, dodajemy kilka łyżek wrzątku z grzybów, mieszamy i dodajemy do mieszanki grzybów i cebuli, mieszamy i chwilkę jeszcze dusimy, wykładamy na talerz.
kozaki duszone w sosie jogurtowym
Jogurt grecki hartujemy z 1/2 łyżeczką soli i kilkoma łyżkami wrzątku z sosu, aby się nie zważył i dodajemy do grzybów