mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Koziołki w piekiełku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Koziołki w piekiełku to nic innego jak parówki w leczo. Danie doskonale rozgrzewa, jest dość pikantne, aromatyczne i bardzo smaczne:)

Koziołki w piekiełku

Składniki:

Koziołki w piekiełku

 

  • 6-7 dużych pomidorów
  • 4 papryki (2 czerwone i 2 żółte)
  • mały kabaczek
  • 1 długi ogórek zielony (mogą być gruntowe)
  • 3 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • chilli
  • słodka papryka
  • pieprz
  • świeże zioła: bazylia, oregano
  • 2 łyżeczki cukru
  • 30 dag cienkich parówek
  • 2 łyżki oleju

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Koziołki w piekiełku
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cebulę obieramy, siekamy w cienkie piórka, smażymy na łyżce oleju na patelni. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, lekko rumienimy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę lub paski i dorzucamy do smażonej cebuli. Przekładamy wszystko do garnka. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu.

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli z papryką. Kabaczka i ogórka obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka. przyprawy i jeszcze chwilkę gotujemy na małym ogniu.

Całość dusimy na mniejszym ogniu, pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, a pomidory rozgotują się. Doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem, chilli, słodką papryką i ziołami.

Parówki obieramy z osłonek, przekrawamy w poprzek na pół. Każdy z końców nacinamy nożem kształt krzyżyka, nie za głęboki. Wkładamy na patelnię na rozgrzany tłuszcz i chwilkę smażymy, aż końce parówek zaczną wywijać się w różki. Tak przygotowane parówki wrzucamy do lecza.

Tagi:

zioła