jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Krajanka czekoladowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Czekoladowe ciasto z czekoladowo-rumowym nadzieniem:)

Krajanka czekoladowa

Składniki:

Krajanka czekoladowa

 

  • CIASTO
  • 10 dag czekolady mlecznej
  • 12½ dag masła
  • 20 dag cukru kryształu
  • 6 żółtek
  • 6 białek
  • 15 dag mąki pszennej
  • szczypta soli i cynamonu
  • skórka z 1 cytryny

 

  • KREM
  • 20 dag czekolady mlecznej
  • 4 jaja
  • 40 dag cukru pudru
  • 2 kieliszki rumu

 

Sposób przygotowania:

Krajanka czekoladowa
Z przepisu na ciasto, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić, aby przestygła. Masło utrzeć z połową cukru i przyprawami, a następnie dodać żółtka, rozpuszczoną czekoladę, mąkę i wymieszać. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem i dodać do ciasta. Piec około 30 minut w 180°C. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół.

Z przepisu na krem, jajka ubić z cukrem na parze, dodać startą na wiórki czekoladę i rum, nadal ubijając. Krem wyłożyć na ciasto oraz zostawić tyle kremu, by wymarować całe ciasto wokół i na zewnątrz cienką warstwą.